Ortodontie
Obiectivul unui tratament ortodontic este acela de a corecta dizarmonia dento-maxilo-faciala despre care, un neavizat, nu percepe decat aspectul estetic. In realitate practicianul cauta sa amelioreze functiile vitale care adesea sunt si ele perturbate cum ar fi respiratia, fonatia, masticatia, deglutitia. Astfel el va restabili armonia si echilibrul functiilor din care decurge frumusetea unui suras.
Zambetul este considerat o forma rafinata si subtila de comunicare, suplinind cuvintele.
Etape ale tratamentului
Examinarea iniţială
La prima vizita a pacientului la medicul ortodont se va determina :
- Este un tratament ortodontic necesar, şi, dacă da,
- Ar trebui să tratăm această problemă acum?
- Dacă se constată că este nevoie de tratament, o procedură completă de diagnostic poate fi programată.
Înregistrări diagnostice
Această procedură de diagnostic include amprentarea arcadelor dentare pentru obtinerea de modele de studiu, un set de radiografii şi fotografii. Aceste înregistrări furnizează informaţiile necesare pentru un diagnostic complet şi pentru elaborarea unui plan de tratament. Un diagnostic este o lista de probleme specifice pentru pacient. Un plan de tratament este o soluţie sugerată pentru fiecare problemă.
Prezentarea planului de tratament
După o analiză aprofundată a tuturor înregistrărilor diagnostice, medicul va prezenta ambilor părinţi, dacă este posibil, o explicaţie detaliată şi completă a tuturor problemelor, şi o schiţă a soluţiilor de tratament insotita de recomandările necesare. Este important a avea sprijinul părinţilor in elaborarea unui plan de tratament personalizat, care va maximaliza beneficiile tratamentului copilului lor.
Costurile tratamentului orthodontic se vor discuta tot la aceasta vizită.
Inceperea tratamentului
Sunt plasate module de separare (ineluse din cauciuc) intre dintii din spate pentru a crea spaţiu pentru ca inelele ortodontice sa fie introduse la următoarea vizită.
Urmeaza o discuţie legata de tratament, probleme şi soluţii. Responsabilităţile pacientului sunt discutate, de obicei, in prezenta unui părinte. Acestea includ, dar nu se limitează la pastrarea unei bune igiene orale, păstrarea in stare intacta a aparatului dentar, la obligatia de a respecta programarile facute.
Pacientul va reveni într-o săptămână pentru a i se aplica bracketurile (in cazul aparatului fix).
Colajul (aplicarea) bracket-urilor
Presupune, de obicei, două vizite la interval de o săptămână. La prima vizită, sunt plasate pe molari inelele ortodontice. Aceasta este o vizita simpla in care se incearca mai multe dimensiuni de inele pana se potrivesc perfect cu dimensiunea molarilor pe care se aplica. Cand sunt descoperite cele potrivite, acestea sunt adaptate şi cimentate pe dinti. Această vizită dureaza, de obicei, 30-40 de minute.
La a doua vizită, sunt plasate bracket-urile pe restul dintilor. Acestea sunt aplicate direct pe dinti printr-o procedură de lipire. Arcurile iniţiale sunt, de asemenea, plasate în acest moment. Această vizită dureaza de obicei 60 până la 90 de minute.
Cât de dese sunt vizitele la ortodont ?
Datorită tehnologiei moderne, vom vedea pacientii nostri la fiecare 3-4 până la 8 săptămâni, în funcţie de stadiul lor de tratament.
Scopul nostru este de a crea un rezultat ortodontic excelent în cel mai scurt timp cu cat mai putine inconveniente pentru familiile ocupate.