Endodontie Microscop

Ce este endodontia?

Endodontia este o specialitate a medicinei dentare recunoscuta in mai multe tari din Europa si Statele Unite ale Americii incepand cu anul 1967 care se ocupa cu studiul pulpei dentare umane si a tesutului periapical.
In anul 2010 aproape 70% din tratamentele endodontice au fost realizate in SUA de catre specialisti in endodontie.

Ce se intampla atunci cand pulpa dentara se inflameaza?

Pulpa dentara este un tesut (constand din nervi, vase de sange, celule speciale , etc.) care se afla in interiorul dintelui cunoscut, desi incorect, sau NERVUL.
Inflamatia pulpara are cauze multiple, cum ar fi traumatismele dentare, tratamentele restaurative repetate, leziunile dentare necariogene si leziunile dentare cariogene care sunt si cele mai responsabile pentru aceasta afectiune.
În cazul în care agresiunea cauzata de cariile dentare începe să ajungă in părțile mai profunde ale dintelui, pulpa dentara se inflameaza. De obicei, apar dureri la rece.
Dacă această agresiune continuă, fără a fi stopata prin tratament, starea inflamatorie se intensifica iar pulpa dentara isi pierde abilitatea de aparare și recuperare.
În această stare ireversibilă, de obicei însoțită de durere intensă și prelungită la rece, cald, sau chiar spontan, este necesara eliminarea pulpei dentare cunoscuta si sub denumirea de pulpectomie sau tratament endodontic.

Ce se intampla atunci cand pulpa dentara devine infectata?

Când apare o infecție, de exemplu prin bacterii care intra printr-o întrerupere a pielii, organismul transporta celule albe din sange in zona infectată (prin vasele sanguine și limfatice), în scopul de a combate bacteriile care cauzează infecția. În cele mai multe cazuri, organismul va câștiga această bătălie și va distruge bacteriile daunatoare. Aflați că infecțiile dinților se comporta diferit.
Problema care există în cazul dințilo supusi la infectii este că pulpa dentara incepe sa se degradeze iar celulele albe nu mai pot fi aduse la acest nivel prin intermediul vaselor sanguine pentru a combate bacteriile ci din contra se creeaza un mediu favorabil dezvoltarii lor.
În acest context, corpul uman ajunge sa susțina infectia din interiorul dintelui. In cazuri grele, infectiile bacteriene virulente suprasolicita mecanismul de apărare al organismului si produc in cursul dezvoltarii lor abcese acute (umflare si durere ).
Pentru ca dintele sa poate fi păstrat în gură, este obligatoriu tratamentul endodontic al dintelui afectat.

In ce consta tratamentul endodontic non-chirurgical?

Scopul final al tratamentului endodontic non-chirurgical este acela de a mentine sau de a recastiga sanatatea tesuturilor care susting dintele in gura in ciuda faptului ca pulpa dentara a suferit modificari degenerative sau infectioase.
Tratamentul începe după anestezia țesuturilor dentare și din împrejurimi, urmat de izolarea dintelui cu o folie de cauciuc. Următoarea fază implică efectuarea unei cavitati mici în dinte pentru a accesa canalele radiculare.
Următorul pas este dezinfectarea si modelarea canalelor radiculare. Acest lucru este realizat cu ajutorul instrumentelor numite ace endodontice, indiferent dacă acestea sunt utilizate fie manual, fie mecanic.Dezinfectarea se obține prin irigare abundentă cu soluții antibacteriene.
Finalizarea tratamentului se face prin umplerea canalelor cu un material de cauciuc numit gutaperca, care este plasat într-o consistență plastica. După tratamentul endodontic, accesul este sigilat temporar până când programați reconstrucția finală a coroanei dentare.

Care este viabilitatea unui tratament endodontic?

Un dinte tratat corect endodontic are o durata de viata egala cu cea a unui dinte perfect sanatos . Pentru a atinge acest obiectiv trebuiesc luate cateva masuri de precautie.
Este esențial ca dintele tratat sa fie restaurat cât mai curând posibil, fie cu un inlay ceramic , fie cu o coroana dentara fixa. Astfel dintele capata o protectie completa atât în ceea ce privește canalele radiculare cat si ca coroana dentară. Daca gradul de distrugere al dintelui este mare, poate fi necesara aplicarea unui pivot intraradicular pentru a asigura o mai mare reținere a viitoarei reabilitari.
Nu trebuie să uităm, totuși, că un dinte supus la acest tratament nu este imun la noi carii .  Din acest motiv, este esențial sa efectuati vizite periodice la medicul dentist pentru a verifica starea tratamentului.

Ce reprezinta retratamentul endodontic?

Retratamenul endodontic nechirurgical este intotdeauna prima optiune in cazut unui esec al tratamentului endodontic preexistent. Retratamentul implica indepartarea materialelor cu care s-au obturat canalele, dezinfectarea acestora , identificarea si corectarea problemelor intalnite anterior , si daca este posibil , inchiderea canalelor cu un nou material. De obicei este o manopera cu un grad de dificultate ridicat. Unele probleme datorate vehchiului tratament nu pot fi corectate , caz in care se apeleaza la tehnici de microchirurgie endodontica. Retratamentul endodontic implica mai multe costuri si timp de lucru datorita nivelului ridicat de dificultate si a numeroaselor instrumente folosite.

Echipa Dent Design

Echipa noastră de medici este calificata să ofere o experiență personalizată într-un mediu de îngrijire confortabil, pentru a îmbunătăți calitatea vieții pacienților noștri. Utilizand cele mai noi tehnologii și tratamente medicale, personalul nostru se angajează să ofere servicii convenabile și valoroase pentru a răspunde nevoilor dvs.